Bij het koken wilt u het maximale uit uw ingrediënten halen en zo min mogelijk verspillen. Een manier om dit te doen is door een pan te gebruiken waarin u meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden. Roestvrijstalen pannen zijn hiervoor een goede keuze, want ze zijn niet alleen veilig in gebruik, maar ook goedkoop. Hun gebruiksgemak wordt echter tenietgedaan door hun relatief hoge prijs. Roestvrijstalen pannen zijn een goede keuze als je op zoek bent naar kwaliteit en duurzaamheid. Deze gids helpt u beslissen of investeren in roestvrijstalen pannen iets voor u is.
Roestvrijstalen pannen zijn vergelijkbaar met pannen met antiaanbaklaag, omdat ze de warmte langzaam en gelijkmatig geleiden. Maar in plaats van gemaakt van teflon, is roestvrij staal bekleed met een laag molybdeen die voorkomt dat de moleculen aan ander voedsel hechten. Hierdoor is het zowel veilig in gebruik als gemakkelijk schoon te maken. Bovendien smaakt voedsel in roestvrijstalen pannen hetzelfde als wanneer het in andere soorten kookgerei wordt bereid.
De beste roestvrijstalen pannen zijn die van roestvrij staal met gietijzer. Deze pannen zijn uiterst duurzaam, onderhoudsvriendelijk en gaan zeer lang mee. Ze geleiden de warmte ook gelijkmatig, waardoor ze veilig te gebruiken zijn voor alle vormen van koken. Roestvrij staal-gietijzeren pannen zijn ook licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor mensen die slecht ter been zijn.
Een ander type roestvrij staal is Roestvrij-Staal-Clad-Aluminium. Net als gietijzer is aluminium een zeer duurzaam materiaal dat de warmte gelijkmatig geleidt. Roestvrij staal is echter duurzamer dan aluminium en kan zowel in de oven als op inductiekookplaten worden gebruikt. Met roestvrij staal bekleed aluminium is echter niet zo duurzaam als met roestvrij staal bekleed gietijzer.